The Bungehuis Experience

Rendementsdenken

Hallo Lia,

Soms betrap ik mezelf erop dat ik nog niet voldoende Ge-UvA-ReThinkt ben en heb ik er een ontzettende behoefte aan om even lekker neoliberaal te rendementsdenken. Zou dat slecht zijn? Is er nog hoop voor mij? Ik denk dan: we zijn nu een week of zes onderweg met acties, maar ehhhh: die bezuinigingen staan er gewoon nog steeds. Moeten we niet toch iets verzinnen dat “inkomsten genereert”. Natuurlijk, zodra zulke woorden zich opdringen kan ik mezelf wel voor het hoofd slaan. Dus snel probeer ik tenminste ook te denken aan de grote verdiensten van de afgelopen weken. Dat woord “verdiensten” is dan weer erg ongelukkig gekozen, maar je weet wat ik bedoel. En verdomd, ik geloof dat ik nu iets heb dat zowel gebruik maakt van wat we de afgelopen weken geleerd hebben (dat klink al beter, hè) en mijn neoliberale neigingen. Het zou de extremen in onze faculteit kunnen aanspreken en daarom verzoenend kunnen werken: wij ontwikkelen The Bungehuis Experience!

Vroeger al viel mij op hoe toeristen in de Spuistraat zich gretig langs krakersrelicten lieten rondleiden. Tegenwoordig zie ik allerlei voorbijgangers ook nieuwsgierig kijken en wijzen naar het Bungehuis. Zie daar de formule in een notendop: wij bieden tegen forse betaling de mogelijkheid aan om een echte “Dutch bezetting” mee te maken! Ook te boeken als bedrijfsuitje. Want wat is er beter voor de teambuilding dan een weekje het Bungehuis bezet te houden, inclusief een heuse ontruiming door de ME op de laatste cursusdag? Die ME kunnen we weer rekruteren uit andere gegadigden die altijd al met moeite en tot schade van hun geestelijke gezondheid hun rechtse gevoel onderdrukken en graag bereid zijn daarvoor een passend bedrag te betalen. Even mogen zij zich laten gaan (ook financieel).

Elke bezetter garanderen we een spannende week. Je slaapt weinig, maar leert des te meer, zoals communiceren (inclusief armgebaren) in de “general assemblee”, vrolijke banieren vervaardigen en ophangen (ook vanaf enge plekken – overwin je hoogtevrees!). Je maakt discussies mee over “Demokratie” en de filosoof van de week, onder leiding van een echte linkse Duitse hoogleraar. Iedereen volgt ook enkele colleges in een aaibare kleine taal naar keuze; een traktatie door een zich solidair verklarende hoogleraar met fruitmand is daarbij altijd inbegrepen. Het basispakket is uit te breiden met diverse extra’s, uiteraard tegen meerkosten. Zo kun je je op de dag voor de ontruiming laten opsluiten in de liftschacht. Spannend of je ontdekt zal worden! Ook kun je boeken voor toiletmolesteren, babylabblokkeren etc.

images-4

Behalve de inkomsten van de klanten die bezetters dan wel de ME’ers zijn, zit er, zoals je gezien zult hebben, ook direct werk aan vast voor diverse collega’s van ons. Daar snijdt het mes nu eens echt aan twee kanten. Wel weer jammer dat wij van Neerlandistiek ons niet zo hebben gemanifesteerd tijdens de bezetting, zodat er voor ons niet direct zo’n taak in het verschiet ligt. Domdomdom. Aan de andere kant lijkt me het niet minder dan redelijk dat wij per klant 20% beuren. Wij hebben het bedacht, tenslotte. Dat is nu echt rendementsdenken.

Met een hartelijke groet, fred